Svenska Yle frågade här i veckan: Klarar du av den finlandssvenska läsutmaningen? Som svar vill jag med en likgiltig ögonrullning svara: Yle, jag är den finlandssvenska läsutmaningen.
Skämt åsido (kul skämt...), tycker sånt här är jätteroligt och det är klart jag hakar på. Utmaningen går ut på att man varje månad ska läsa en bok som motsvarar det Yle frågar efter. I januari ska man läsa "en gul bok". Därför tänkte jag tipsa om lite gula böcker. Ni hittar listan för hela året på Yles sida.
Det här är de gula böcker jag hittade i våra bokhyllor som jag känner mig bekväm att tipsa om. Har inte läst alla själv, men de jag inte har läst har jag läst så pass mycket om eller hört om av mycket säkra källor, t ex Bokbabbel, så jag vågar tipsa om dem ändå. Tycker jag fick en så fin spridning på genrerna också. Här finns allt från humor till poesi till fackbok till stort romanbygge. Och oj, är alla böcker skrivna av kvinnor? Vilket sammanträffande...
Från övra vänstra hörnet:
Bodil Malmsten - Det här är hjärtat
Finfin poesi av finfina Bodil, som tyvärr gick bort 2016. Det här blev hennes sista diktsamling och det handlar mycket om döden. Och hjärtat. Sorgligt och trösterikt.
Majgull Axelsson - Jag heter inte Miriam
Den här köpte jag efter att Linnea hypeat upp den. Har inte läst den än, men litar på Linneas omdöme. Det handlar i alla fall om Miriams liv och om rasism och om Europas nittonhundratalshistoria.
Karolina Ramqvist - Alltings början
Om du nånsin drömt om att vara ung och hipp på nittiotalet i Stockholm (och typ jobba på Expressen Fredag) så är detta boken pour toi. Och om du inte har det så är Ramqvist alltid bra ändå.
En ganska hypead essäsamling som är arg och rolig och framför allt lärorik. Också bra läsning för att påminna sig om de rasistiska strukturerna i samhället.
Happy, happy: en bok om skilsmässa - Maria Sveland (red.)
Ännu en essäsamling, denna gång av tio olika författare och med skilsmässa som tema. Kan vara bra boktips åt en vän du tycker borde ta sig ur ett destruktivt förhållande, men som kanske saknar styrkan.
Popmusik rimmar på politik: Kamp och protester - Anna Charlotta Gunnarsson
En (kul!) fackbok som hur popmusik och politik hänger ihop och hur kamp och protester tar sig musikaliska uttryck. Två av mina älsklingssaker (pop & politik) presenterade i en tredje älsklingsak (bok).
Lättsam YA-roman som jag ännu inte läst, men som ovan nämnda Bokbabbel sålde in med beskrivningen "om du gillar Harry Potter". Det räcker för mig.
Djävulen är en lögnare - Sara Razai
Finlandsvensk roman om kvinnliga relationer och kulturskillnader. Har figurerat t ex i cultural appropriation-debatten i finlandssvenska medier. Har inte läst den än, så kan inte säga så mycket annat än att jag tror den är värd att läsas!
Lindas samlade: Krönikor 1993-1995 - Linda Norrman Skugge
Det fanns en tid när Linda Skugge var cool och bra, och den tiden saknar jag. Linda var min stora feministiska förebild som tonåring och jag läser gärna om hennes tidiga böcker. Finns eventuellt bara som second hand.
Jag vill ju vara fri: En bok om Lena Nyman - Annika Persson
Lena Nyman var en bra skådis och en intressant människa som förtjänar en bra biografi. Den här är bra! Och respektfull på ett fint sätt. Bjuder också på utdrag ur Lenas egen dagbok.
Det säger ju sig själv att en bok skriven av geniet bakom Mean Girls och 30 rock är rolig. Dessutom full av trevligt feministiska betraktelser.
Ja-aa, det var mina tips. Riktigt bra tips om jag får säga det själv. Hoppas du blev sugen på att läsa nån av dem i alla fall. Under #fisvläsutmaningen2017 på Insta hittar du flera tips.
Den här tänkte jag själv sätta tänderna i:
Kødda!!!! Tyckte bara det var kul att det var den första gula bok mina ögon föll på. Den härstammar från mina pretentiösa tonårsdagar när jag hade hört att alla författare hade synonymordbok till hands i alla väder. Brukade ha den att ligga nonchalant uppslagen på mitt skrivbord. True story.