24: En julig önskan

Jag tyckte inte om jul i många år, det kändes som en helg mest fylld av måsten, drama och onödigt gnissel. Men jag blir softare och softare varje år och tycker mer och mer om julen. Kanske är det för att jag har det så väldigt bra nu för tiden.

Jag försöker komma ihåg det speciellt nu. Det skrämmer mig nästan hur bra jag har det. När jag har mått som sämst under året har jag drabbats av katastroftankar och dåligt samvete. Jag har spänt mig och gått och väntat på när den stora smällen ska komma. Visst har jag känt på sorg och död och elände, allt det där som skrämmer mig, men på det stora hela är jag så förskräckligt skonad från allt sånt skit. På det stora hela kan jag bara vara tacksam.

När jag var yngre förstod jag aldrig när vuxna sa att det enda de önskade sig var att man ska få vara frisk och att ens nära och kära ska få vara detsamma. Så otroligt tråkig önskan, när det finns så mycket roligt att önska sig. Skivor, böcker, upplevelser, dyra skor.

Visst önskar jag mig fortfarande sånt ibland, men ju äldre jag blivit desto mer förstår jag det där. Att det enda man verkligen vill ha är just det: att folk ska må bra, få fortsätta leva och finnas till runt omkring en och att man själv ska vara frisk nog att njuta av det.

Jag är så tacksam att jag fått vara det hittills och att jag inte förlorat mer än vad jag gjort. Med mycket att va tacksam för kommer mycket ansvar. Jag måste se till att inte glömma dom som inte varit lika skonade. Jag måste försöka dela med mig och öppna upp av det jag kan. Det är inte självklart för mig; ju fler man tar in i hjärtat desto tyngre är det att leva. Ju mer har man att sörja över, ju fler risker att något skiter sig.

Så min önskan för i år är det: att jag ska få fortsätta vara frisk och att mina nära och kära ska få vara detsamma. Och att jag ska fortsätta orka utvidga hjärtat och ta in fler, att skaran av nära och kära ska växa. Jag önskar att jag ska orka och våga se även till de längre bort. Jag önskar jag ska komma ihåg att dela med mig när det går. Och jag önskar att jag ska fortsätta våga riskera allt det där jag varit skonad från: sorg, död och elände.

Och jag önskar det samma till dig, oavsett hur du firar eller inte. God jul!